# رپرتاژ آگهی - این یک محتوای تبلیغاتی است و آکادمی ارزسنج هیچ مسئولیتی در قبال محتوا، مضمون و اهداف سفارش دهنده ندارد.
- 00:09 1403-09-01
- زمان مطالعه:4 دقیقه
اتریوم یکی از بزرگترین بلاکچینها در دنیای کریپتوکارنسی است که باتوجه به ویژگیهای بیشمار آن، ارزهای زیادی را تحت پوشش خود قرار داده است. ETH ارز بومی این بلاکچین است و یکی از ارزهایی است که سرمایهگذاران اعتماد بسیار زیادی به آن داشته و ترجیح میدهند با خرید اتریوم، پرتفولیو دیجیتال امنی داشته باشند. اما اتریوم هم مثل سایر پروژهها نیاز به بهبود دارد و لایه دوم اتریوم بههمین منظور ایجاد شده است. اینکه اتریوم لایه ۲ چیست و چه فرقی با اتریوم اصلی دارد و قرار است چه راهکارهایی ارائه دهد، چیزی است که در ادامه میخوانید.
لیستی از آنچه در این مقاله میخوانید...
- منظور از اتریوم لایه ۲ چیست؟
- مقایسه لایه دوم با لایه اول اتریوم
- بهترین پروژههای لایه دوم اتریوم
- اتریوم لایه دوم از چه فناوری استفاده میکند؟
منظور از اتریوم لایه ۲ چیست؟
اگر از معاملهگران حرفهای ارزهای دیجیتال هستید، حتما جواب سوال بالا را میدانید. اما اگر در حال آشنایی با مفاهیم پایه هستید و خیلی وقت نیست که در بازارهای کریپتوکارنسی معامله میکنید، باید بگوییم که لایه دوم به شبکه (سیستم، فناوری) میگویند که با هدف گسترش یا بهبود عملکردها و ساختارهای بلاک چین قبلی ساخته شده و تکمیل کننده آن هستند.
لایه دوم اتریوم (Ethereum Layer 2) یک لایه اضافی است که امنیت شبکه قبلی را به ارث میبرد و به موازات اهداف بلاکچین اصلی که همان اتریوم لایه اول است، مقیاسپذیری و کارایی بلاک چین اتریوم را افزایش میدهد. ارزهای این لایه را به عنوان ارزهای اتریوم لایه ۲ میشناسیم.
لیست معروفترین بلاک چینهایی که از لایه۲ پشتیبانی میکنند
- اتریوم (Ethereum): پروژههای پالیگان (Polygon)، آربیتروم (Arbitrum) و آپتیمیسم (Optimism) و…
- بیت کوین (Bitcoin): پروژههایی مانند لایههای شبکه لایتنینگ
- سولانا (Solana): مانند Serum
- بایننس اسمارت چین (Binance Smart Chain)
- کاردانو (Cardano)
مقایسه لایه دوم با لایه اول اتریوم
بهترین پروژههای لایه دوم اتریوم
پالیگان (Polygon)
یکی از پروژههای لایه دوم اتریوم است و ارز بومی آن متیک (Matic) یا (POL) است که برای پرداخت تراکنشهای شبکه باید از آن استفاده کرد. مقیاسپذیری بیشتر و تراکنشهای سریعتر راه حلیست که پالیگان روی بلاک چین اتریوم ایجاد میکند. این پروژه متنباز و غیرمتمرکز بوده و پروژههای مبتنی بر اتریوم را بههم وصل میکند.
آربیتروم (Arbitrum)
آربیتروم یکی دیگر از پروژههای لایه ۲ است که قابلیتهایی مشابه اتریوم اما هوشمندتر، ارزانتر و سریعتر دارد. این پروژه نوآورانه در حوزه بلاک چین به عنوان یک راه حل لایه دوم برای شبکه اتریوم شناخته میشود و هدف اصلی آن افزایش مقیاسپذیری و کاهش هزینههای تراکنش در شبکه اتریوم است.
آربیتروم با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است و به توسعهدهندگان امکان میدهد تا به راحتی قراردادهای هوشمند خود را از اتریوم به آربیتروم منتقل کنند و از مزایای آن بهرهمند شوند. در واقع، آربیتروم به عنوان یکی از محبوبترین و پرکاربردترین راه حلهای لایه دوم اتریوم شناخته میشود و نقش مهمی در توسعه اکوسیستم دیفای ایفا میکند و پتانسیل رشد بالایی دارد.
آپتیمیسم (Optimism)
آپتیمیسم از فناوری رول آپ (Optimistic Rollup) استفاده می کند و با پردازش تراکنشها باعث کاهش بار شبکه اصلی اتریوم و در نتیجه سریعتر انجام شدن تراکنشها در بلاک چین اتریوم می شود. ارز اصلی شبکه اپتیمیسم (OP) نام دارد و هزینه تراکنش های شبکه با آن پرداخته میشود.
شیباریوم (Shibarium)
شیباریوم بک پروژه کارآمد و مقیاسپذیر است که برای اکوسیستم شیبا اینو در بلاک چین اتریوم طراحی شده است. این ارز لایه ۲ امکان انجام تراکنشهای بیشتر و پیچیدهتری را برایتان فراهم میکند. خوب است بدانید که با با راهاندازی شیباریوم، اکوسیستم شیبا اینو به سمت توسعهی برنامههای غیرمتمرکز (dApp) متنوعتری مانند صرافیهای غیرمتمرکز (DEX)، بازارهای NFT و بازیهای بلاکچینی حرکت میکند.
توکن بومی شیباریوم، BONE نام دارد که با سایر توکنهای اکوسیستم شیبا اینو مثل SHIB و LEASH ارتباط خوبی دارد ولی همچنان خرید شیبا نسبت به خرید BONE یا LEASH برای کاربران در اولویت بالاتری قرار دارد.
ایمو تپل ایکس (IMMUTABLE X)
یکی دیگر از بهترین پروژههای اتریوم لایه ۲ ایمو تپل ایکس است که با استفاده از فناوریzk-rollupsامکان ایجاد NFTها و معامله آنها را با کارمزد صفر برای کاربرانش ایجاد میکند. این پروژه امنیت خوبی دارد برای پرداخت کارمزدهای شبکه، استیکینگ و حاکمیت شبکه از توکنIMXاستفاده میکند.
اتریوم لایه ۲ از چه فناوریهایی استفاده میکند؟
همانطور که تا اینجای مقاله متوجه شدید، اتریوم لایه ۲ راهکاری برای بهبود تراکنشها و عملکرد شبکه اتریوم است. با توجه به تعداد بالای تراکنشها لازم بود تافناوریهای جدیدی برای سریعتر بودن و مقیاسپذیری بیشتر مبادلات و معاملات اتریوم روی کار بیاید که چالشها را برطرف کند. در ادامه با این فناوریها آشنا می شوید:
رولآپها (Rollups)
رول آپها مهمترین فناوریهای لایه دوم اتریوم هستند و با هدف افزایش مقیاس پذیری در شبکه بهکارگرفته میشوند. رولآپها گروهی از تراکنشهای شبکه را در بیرون بلاک چین اصلی اتریوم پردازش میکنند و نتیجه نهایی را به زنجیره اصلی میفرستند. با این کار تا حد قابل توجهی از حجم شلوغی شبکه کاسته شده و تراکنشها ارزانتر و سریعتر انجام میگیرند. انواع رولآپهایی که در اتریوم لایه دوم استفاده میشوند، عبارتند از:
رولآپهای آپتیمیستیک (Optimistic Rollups)
همانطور که از نامشان پیداست، رولآپهای آپتیمیستیک (به معنی خوشبینانه) فرض را بر این میگیرند که تمامی تراکنشها صحیح و معتبر هستند و آنها را در دستههای بزرگ (batch) جمعآوری و بهصورت فشرده به بلاک چین اصلی منتقل میکنند. در این روش طی دورهای که (Challenge Period) نام دارد، هرکس میتواند ادعا کند که تراکنشی نامعتبر است. اگر این ادعا اثبات شود آن تراکنش از زنجیره حذف می شود. اما اگر هیچکس دیگری در طول دوره چالش ادعایی مطرح نکند، تراکنش معتبر تلقی شده و ثبت میشود.
پروژههای آربیتروم (Arbitrum) و آپتیمیزم (Optimism) در لایه دوم اتریوم از این فناوری استفاده میکنند.
رولآپهای اثبات دانش صفر (Zero-Knowledge Proofs)
اثبات دانایی صفر در کل به این معناست که شما بدون افشای اطلاعات محرمانه، صحت یک ادعا را اثبات کنید. zk-Rollupsها بدون اینکه لازم باشد به جزئیات هر تراکنش دست پیدا کند، فقط نیاز به تایید صحت اثبات فشردهای دارد که گروهی از تراکنشها به آن تبدیل شدهاند.
پالیگان (Polygun) در لایه دوم اتریوم از این فناوری استفاده میکند.
همه را گفتیم تا بگوییم…
دنیای ارزهای دیجیتال بهسرعت در حال گسترش و بهروزرسانیست و مدام قابلیتها و ویژگیهای جدید را معرفی میکند. آنچه خواندید بخشی از مهمترین تغییرات رو به جلو در بلاک چین اتریوم بود و امیدواریم در سرمایهگذاری شما در این شبکه برایتان مفید و راهگشا باشد.
# رپرتاژ آگهی - این یک محتوای تبلیغاتی است و آکادمی ارزسنج هیچ مسئولیتی در قبال محتوا، مضمون و اهداف سفارش دهنده ندارد.