پادکست صوتی "ضرر پایدار و ناپایدار چیست؟"
ضرر پایدار و ناپایدار چیست؟ در این مقاله قصد داریم بگیم ضرر پایدار چیست و ضرر ناپایدار چیست؟ ویژگی های ضرر پایدار رو هم برای شما توضیح بدیم. این ویدیو رو ببینید و مطالب مرتبط با اون رو مطالعه کنید تا بطور کامل با ضرر پایدار و ناپایدار آشنایی پیدا کنید.
ما سعی می کنیم در ویدیوی ضرر پایدار و ناپایدار چیست؟ اطلاعاتی در مورد ضرر پایدار و ضرر ناپایدار برای شما ارائه کنیم و به بررسی ویژگی های ضرر پایدار و ناپایدار بپردازیم تا اطلاعاتی در این زمینه داشته باشین و با این دو مفهوم در بازار ارزهای دیجیتال آشنایی داشته باشین. بهتره بدونین بازار ارزهای دیجیتال نوعی بازار نوپا و نوظهور هست که به دلیل رشدهای قیمتی زیادی که در سال های گذشته داشته، سرمایه گذاران و معامله گران زیادی رو به سمت خودش جذب کرده و تونسته به یکی از محبوب ترین بازارهای مالی با حجم بازار بزرگ تبدیل بشه. همچنین شما نیز می تونین وارد بازار ارزهای دیجیتال بشین و با سرمایه گذاری و خرید ارزهای دیجیتال سود به دست بیارین. البته به شرط اینکه ابتدا آموزش های لازم رو فرا بگیرین.
جالب اینجاست که بدونین بازار ارزهای دیجیتال همانند سایر بازارهای مالی نوسانات قیمتی زیادی داره و برخی از معامله گران و تریدرها از این نوسانات قیمتی سودهای زیادی به دست میارن و برخی از افراد نیز به دلیل عدم دانش و آگاهی لازم دچار ضررهای مالی میشن. بنابراین، شما نیز می تونین از فرصت های بازار استفاده کنین و سودهای زیادی به دست بیارین. البته به شرط اینکه بتونین بهترین نقاط خرید و فروش رو پیدا کرده و در این نقاط معامله انجام بدین. برای این کار نیز باید تحلیل تکنیکال بلد باشین. همچنین برای آموزش ارزهای دیجیتال، می تونین در گوگل کلمه آموزش ارز دیجیتال رو سچ کنین و سایت های آموزشی زیادی رو مشاهده کنین. به این ترتیب شما می تونین از سایت آموزش ارز دیجیتال ارزسنج نیز برای این کار استفاده کنین.
بازار ارزهای دیجیتال شامل مفاهیم و اصطلاحات زیادی هست که باید با اون ها آشنا بشین. یکی از این مفاهیم نیز ضرر پایدار و ناپایدار هست. به همین منظور ما سعی می کنیم در ویدیوی ضرر پایدار و ناپایدار چیست؟ اطلاعاتی در مورد ضرر پایدار و ضرر ناپایدار برای شما ارائه کنیم و به بررسی ویژگی های ضرر پایدار و ناپایدار بپردازیم تا اطلاعاتی در این زمینه داشته باشین و با این مفاهیم آشنا بشین.
ضرر پایدار چیست؟
اگه در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت داشته باشین، احتمالا اسم مفهوم ضرر پایدار رو شنیدین و خواستین که اطلاعاتی در مورد این مفهوم به دست بیارین و شاید این سوال برای شما نیز پیش اومده باشه که ضرر پایدار چیست؟ ما در پاسخ به این سوال می تونیم بگیم که ضرر پایدار یا Impermanent Loss به زمانی گفته میشه که قیمت یه توکن بعد از سرمایه گذاری یا قفل کردن در استخر استخراج افزایش یا کاهش پیدا کنه و شما دچار ضرر بشین. نکته قابل توجه این هست که هرچقدر این تغییر بیشتر باشه، کاربر بیشتر در این ضرر درگیر میشه. در مورد این مسئله، منظور از ضرر به معنی کاهش ارزش اون دارایی در زمان برداشت به نسبت زمان واریز یا سپرده گذاری هست.
جالب اینجاست که بدونین در مورد پروتکل های نقدینگی، قطعا با عبارت کشت سود آشنا شدین و ازش استفاده کردین. جایی که در اون دارایی ها و ارزهای دیجیتال خودتون رو به صورت وام ارائه میدین و سود اون رو به دست میارین. این نوع پروتکل ها رابطه مستقیمی با ضرر پایدار یا Impermanent Loss دارن. با این حال نباید اون رو با سهام گذاری اشتباه بگیرین. در سهام گذاری شما دارایی خودتون رو به صورت مستقیم در بلاک چین قرار می دین تا تراکنش ها رو تایید و از ایجاد بلاک جدید پاداش به دست بیارین. به عبارت دیگه شما زمانی که قصد دارین سپرده گذاری یا استیکینگ انجام بدین، در اصل ارز دیجیتال می خرین و اون رو در شبکه قفل می کنین تا به عنوان اعتبارسنج تراکنش ها رو تایید و ثبت کنین و کوین بومی اون شبکه رو به عنوان پاداش به دست بیارین.
در نقطه مقابل، در کشت سود شما باید دارایی توکن های خودتون رو در یه پروتکل نقدینگی یا استخر نقدینگی واریز کنین. سپس بر اساس نوع پروتکل و چگونکی عملکرد اون سود و پاداش متفاوتی دریافت می کنین. همچنین در کشت سود ممکنه سود زیادی نسبت به سهام گذاری یا استیکینگ به دست بیارین، ولی در عین حال ریسک اون نیز بیشتره و ممکنه دچار ضرر پایدار بشین.
آیا ضرر پایدار جلوی سود کاربران را می گیرد؟
نوبت این رسیده تا در این قسمت از مقاله ضرر پایدار و ناپایدار چیست؟ بهتون بگیم که ضرر پایدار چه تاثیری در سود کاربران داره. بهتره بدونین از جمله از عواملی که در ضرر پایدار موثر هستن و سطح ریسک اون رو مشخص می کنند، میشه به تعداد افرادی که نقدینگی به وجود میارن و توکن هایی که در استخر نقدینگی وجود داره اشاره کرد. همچنین بعضی از استخرها توکن های خودشون رو با توکنی دیگه بیمه می کنند تا از ضرر جلوگیری کنند. این توکن ها نیز ممکنه با ارز دیجیتالی مثل تتر یا توکنی بر اساس شبکه اتریوم مثل اتر پشتیبانی بشه. استخرهایی که شامل دارایی های مثل استیبل کوین ها با طیف قیمتی محدودتر هستن، به ضررهای موقت از آسیب پذیر کمتری برخوردار هستن و می تونن به عنوان بیمه مورد استفاده قرار می گیرن.
سوال این هست که اگه کاربران ممکن هست که دچار ضرر بشن، چرا همچنان برای این استخرها نقدینگی به وجود میارن؟ خب جواب این هست که خیلی از این ضررها با کارمزدهای معاملاتی در این پلتفرم ها جبران میشه و در واقع کاربر هیچ ضرری در تامین نقدینگی نمی کنه. همچنین حتی استخرهایی مثل صرافی غیر متمرکز یونی سواپ که در بین بیشترین پلتفرم ها با ضرر پایدار هستن، به لطف کارمزد معاملات می تونن برای کاربران خود سودمند باشن. برای مثال همین پلتفرم یونی سواپ، 0.3 درصد از هر تراکنش رو بین ایجاد کننده های نقدینگی توزیع می کنه تا سود به دست بیارن و دچار ضرری نشن.
با توجه به توضیحاتی که در مورد ضرر پایدار برای شما ارائه کردیم، میشه این نتیجه رو گرفت که ضرر پایدار در اکثر مواقع جبران میشه و کاربر ضرری نمی کنه. به عبارت دیگه کاربر با ایجاد نقدینگی در پلتفرم های مختلف درصدی از کارمزدهای تراکنش ها رو دریافت می کنه که این کارمزدها میان و جلوی ضرر رو می گیرن. به این ترتیب از پلتفرمی استفاده کنین که میزان سود بیشتری برای کاربران ارائه می کنه.
ضرر ناپایدار چیست؟
یکی دیگه از مفاهیم موجود در بازار ارزهای دیجیتال که استفاده میشه، ضرر ناپایدار هست. بهتره بدونین ضرر ناپایدار یا Impermanrnt Loss یه اصطلاح در سیستم امور مالی غیر متمرکز یا حوزه دیفای هست و معادل کلمه موقت هست که نشون از بازگشت سرمایه تامین کننده های نقدینگی بعد از دست رفتن داره. همچنین ضرر ناپایدار زمانی اتفاق می افته که قیمت توکن ها نسبت به قیمت اون ها در زمان سپرده گذاری و تامین نقدینگی در استخرهای نقدینگی کاهش پیدا می کنه. به این ترتیب هرچقدر این کاهش قیمت بیشتر باشه، ضرر زیادی به کاربران و سرمایه گذاران وارد میشه. به همین دلیل با وجود اینکه تامین نقدینگی برای استخر نقدینگی یه اقدام سودآور محسوب میشه، ولی باید ضرر ناپایدار رو مورد توجه قرار داد تا از ضرر جلوگیری کرد.
جالب اینجاست که بدونین در واقع ضرر ناپایدار رو میشه تفاوت بین ارزش دارایی های نگهداری شده در بازارساز خودکار یا AMM یا دارایی های داخل کیف پول دیجیتال محسوب کرد. ما در ویدیوی ضرر پایدار و ناپایدار چیست؟ نیز گفتیم که ضرر ناپایدار زمانی اتفاق می افته که ارزش دارایی های استیک یا قفل شده در بازارساز خودکار به طور چشمگیری کاهش پیدا کنه. اساسا این نوسانات قیمت به دلیل بی ثباتی جفت ارزهای دیجیتال معاملاتی باعث از دست رفتن سرمایه افراد یا تامین کننده های نقدینگی میشه. نکته قابل توجه این هست که منظور از ضرر ناپایدار این هست که شما در مقایسه با زممان سپرده گذاری، هنگام برداشت دارایی دلارهای کمتری رو دریافت می کنین.
صرافی های غیر متمرکز دارای حجم معاملات و نقدینگی زیادی هستن. این پروتکل های دیفای به افرادی که منابع مالی دارن، این امکان رو میده تا به یه بازارساز تبدیل بشن و از کارمزد معاملات درآمد کسب کنند. همچنین دموکراتیک و غیر متمرکز کردن بازارسازی زمینه بروز فعالیت های اقتصادی رو بدون اصطکاک زیاد در فضای کریپتو ایجاد کرده و باید بکیم که وجود ضرر ناپایدار به خاطر ویژگی ذاتی در طراحی این بازارهاست.
ضرر ناپایدار چگونه اتفاق می افتد؟
شاید این سوال برای شما پیش بیاد که ضرر ناپایدار چجوری اتفاق می افته؟ ما در ویدیوی ضرر پایدار و ناپایدار چیست نیز با ارائه مثالی به این سوال شما پاسخ دادیم. بهتره بدونین در اکثر استخرهای نقدینگی بازارساز خودکار یا AMM جفت ارز دیجیتالی که قصد دارین ازش استفاده کنین، باید برابر باشه. برای مثال امین 1 اتریوم و 100 تتر رو در این استخر سپرده گذاری می کنه. در این مثال 1 اتریوم برابر هست با 100 تتر. به زبان ساده در این مثال زمانی که امین ارز دیجیتال خودش رو سپرده گذاری می کنه تا سود به دست بیاره، یک اتریوم برابر هست با 100 تتر. به این ترتیب، امین در اصل 200 دلار سرمایه گذاری کرده تا سود به دست بیاره.
علاوه بر این، در این استخر نقدینگی 10 اتریوم و 1000 تتر نیز توسط افراد دیگه ای مثل امین سپرده گذاریو قفل شده و سود به دست میارن. امین از بین این افراد 10 درصد سهم داره و نقدینگی کلی اون 10 هزار هست. الان فرض کنین که قیمت اتریوم به 400 تتر افزایش پیدا می کنه، در حالی که این اتفاق رخ میده، معامله گران آربیتراژ به این استخر تتر اضافیه می کنند و اتریوم رو از اون خارج می کنند تا نسبت موجودی قیمت درست رو نشون بده. نکته قابل توجه این هست که در این نوع استخرهای بازارسازی خودکار، خبری از دفتر سفارش ها نیست و قیمت بر اساس نسبت بین دو جفت ارز دیجیتال مشخص میشه. در حالی که با این کار نقدینگی ثابت هست و فقط نسبت دارایی های فرق کرده.
با توجه به این توضیحاتی که برای شما ارائه کردیم، میشه این نتیجه رو گرفت که اگه قیمت اتریوم سپرده گذاری شده در استخر نقدینگی به 400 تتر برسه، نسبت بین مقدار اتریوم و مقدار تتر در این استخر تغییر می کنه تا به حالت تعادل برسه و موجودی به صورت دقیق نشون داده بشه. همچنین تریدرهای آربیتراژ نیز باعث شدن که حالا در این استخر 5 تتر و 2000 تتر داشته باشیم.
کدام استخرها در معرض ضرر ناپایدار قرار دارند؟
همونطور که در ویدیوی ضرر پایدار چیست؟ نیز گفتیم، استخرهایی مثل استیبل کوین ها یا نسخه های رپد که دارایی های داخل اون ها بازه قیمتی محدودی دارن، کمتر از سایر استخرهای ضرر ناپایدار رو تجربه می کنند. بنابراین از استخرهایی استفاده کنین که دارایی های موجود در اون ها قیمت محدودی داشته باشن و نوسان قیمتی زیادی نداشته باشن. همچنین در هر صورت خطر و ریسک در این بازار وجود داره، ولی تنها چیزی که باعث میشه تا سرمایه گذاران و افراد همچنان در این بازار بمونن این هست که معمولا کارمزد معاملات تا حدودی اثرات ناشی از ضرر ناپایدار رو جبران می کنند. به همین دلیل شما نیز تلاش کنین تا در صورت ضرر، اون رو جبران کنین.
جمع بندی و نتیجه:
ما سعی کردیم در ویدیوی ضرر پایدار چیست؟ اطلاعاتی در مورد ضرر پایدار و ناپایدار برای شما ارائه کنیم و به بررسی ویژگی های ضرر پایدار و ضرر ناپایدار بپردازیم تا اطلاعاتی در این زمینه داشته باشین و با این مفاهیم در بازار ارزهای دیجیتال آشنایی داشته باشین و بتونین راه های جلوگیری از ضررهای پایدار و ناپایدار رو یاد بگیرین تا دچار ضرر مالی نشین. همونطور که گفتیم، ضرر پایدار یا Impermanent Loss به زمانی گفته میشه که قیمت یه توکن بعد از سرمایه گذاری یا قفل کردن در استخر استخراج افزایش یا کاهش پیدا کنه و شما دچار ضرر بشین. این ضرر توسط سودهایی که توسط پلتفرم نقدینگی برای شما داده میشه، جبران میشه. همچنین اگه قصد دارین تا اطلاعاتی بیشتری در مورد این مفاهیم به دست بیارین، توصیه می کنیم تا ویدیوی آموزشی رو مشاهده کنین.
-
تعداد دروس : 1
-
پشتیبانی : دارد
-
مدت : 34 دقیقه
-
سطح : مقدماتی
-
نوع : ویدئو
-
پیشنیاز : ندارد
سخن مدرس
6 سال پیش که وارد بازار ارزهای دیجیتال شدم منبع فارسی کاملی برای آموزش ارزهای دیجیتال وجود نداشت. در منابع خارجی نیز منابع جامع کم بود. با مشقت فراوان و با تجاربی که گاه رایگان هم نبود، دانش اندکی اندوخته ام که در این سایت به اشتراک گذاشته ام. امیدوارم با مشاهده مطالب و آموزش های ارزسنج بتوانید در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت نمایید.
نظرات کاربران در مورد ضرر پایدار و ناپایدار چیست؟