پادکست صوتی "شبکه لایتنینگ (Lightning) بیت کوین چیست؟ + ویدیو"
شبکه لایتنینگ (Lightning) بیت کوین چیست؟ بیت کوین بعنوان پادشاه ارزهای دیجیتال با دارا بودن مارکت کپ بالای یک تریلیون دلار، با ارزش ترین رمز ارز حال حاضر بازار کریپتو به شمار می آید ولی یکی از معایب اصلی بلاکچین بیت کوین پایین بودن مقیاس پذیری شبکه آن است و برای حل این مشکل از شبکه لایتنینگ بعنوان یک راه حل استفاده شده است. این ویدیو شما را با شبکه لایتنینگ بیت کوین آشنا کرده و اطلاعات تکمیلی آن را هم برای شما در پایین توضیح داده ایم.
شبکه لایتنینگ (Lightning) بیت کوین چیست؟ بیت کوین (Bitcoin) اولین و معروف ترین ارز دیجیتال حال حاضر در دنیا هستش. در اصل نخستین ارز دیجیتال با عنوان بیت کوین، در سال 2009 توسط خالقی ناشناس با نام ساتوشی ناکاموتو معرفی شد و از اون موقع به بعد فصل جدیدی رو در اقتصاد و ابزار های مالی باز کرد. با وجود اینکه بیت کوین با ارزش ترین و معروف ترین ارز دیجیتال هستش؛ اما یک سری مشکلات و ایرادات داره. شاید بشه گفت مهم ترین مشکل بیت کوین، عدم مقیاس پذیری بالای اون و بالا بودن هزینه تراکنش ها هستش. مقیاس پذیری در بلاکچین یعنی اینکه یک شبکه بتونه در یک بازه زمانی مشخص تعداد زیادی تراکنش رو بررسی و تایید کنه. هر قدر مقیاس پذیری یک ارز دیجیتال بیشتر باشه به همون اندازه می تونه تعداد بیشتری از تراکنش ها رو در واحد زمان پردازش کنه. در این مقاله مقیاس پذیری بیت کوین رو بررسی خواهیم کرد و سپس شبکه لایتنینگ رو به عنوان یکی از راهکار ها برای افزایش مقیاس پذیری بیت کوین، معرفی می کنیم.
این روزها افراد و سازمان های زیادی روی این قضیه کار میکنن تا بتونن نولقص شبکه بیت کوین رو برطرف کنن. شاید حل مشکل مقیاس پذیری یکی از مهمترین بخش های این معادله باشه.
مقیاس پذیری بیت کوین
گفتیم که مقیاس پذیری در بلاکچین به معنای تعیین نرخ تایید تراکنش ها در یک واحد زمانی هستش. با توجه به سرعت تایید تراکنش های بیت کوین، میشه حدس زد که طراحان بیت کوین در ابتدا تصور نمی کردن که روزی این شبکه به این شکل گسترش پیدا کنه و تعداد کاربران اون از میلیون ها نفر در سراسر دنیا فراتر برن. عدم توجه و پیش بینی درست از آینده بیت کوین سبب شد که امروزه شاهد مشکلاتی نظیر مقیاس پذیری و سرعت کم در شبکه بیت کوین باشیم. در شبکه بیت کوین از بلاک ها برای انجام تراکنش ها استفاده میشه. در حال حاضر طول یک بلاک در شبکه بیت کوین بعد از فراز و نشیب های زیاد، به 1 مگابایت رسیده. تراکنش ها به انضمام اطلاعات کامل تراکنش یعنی مدت زمان انجام، آدرس عمومی فرستنده و همچنین آدرس عمومی گیرنده، امضای دیجیتال و سایر داده ها در بلاک ذخیره سازی میشن. طبیعتا حجم تراکنش ها با همدیگه تفاوت خواهد داشت و ممکنه تراکنشی حجم بالاتری داشته باشه ولی به صورت میانگین بلاک های بیت کوین که هر 10 دقیقه یک بار ساخته میشن، می تونن 4000 تراکنش رو ذخیره سازی کنن. با احتساب این میزان حجم ذخیرهسازی شبکه بیت کوین، امکان انجام 7 تراکنش در یک ثانیه رو خواهد داشت.
مقاله پیشنهادی: بیت کوین چیست
در برخی از ساعات تعداد تراکنش های همزمان بیت کوین بسیار بالاست و شبکه بیت کوین توان مدیریت این حجم از تراکنش ها رو نداره و تراکنش ها در استخر حافظه شبکه (memory pool) در صف انتظار قرار می گیرن. به طور کلی در بلاکچین، اولویت همیشه با تراکنش هایی هست که کارمزد بالاتری پرداخت می کنن و تراکنش ها با کارمزد بالاتر همواره در صف انتظار تایید بلاکچین رو به جلو جابجا میشن. در حال حاضر این قضیه یعنی مقیاس پذیری پایین و تعداد کم تراکنش ها در واحد زمان به مشکل و چالش اصلی بیت کوین بدل شده. برای درک بهتر پایین بودن نرخ تایید تراکنش ها در شبکه بیت کوین، اون رو با شبکه چند ارز معروف دیگه مقایسه می کنیم. برای مثال شبکه اتریوم در هر ثانیه می تونه 15 تراکنش رو تایید کنه که دو برابر عدد بیت کوین هستش. شبکه بیت کوین کش 60 تراکنش و شبکه ریپل هم 1500 تراکنش رو می تونن در واحد زمان پردازش و تایید کنن.
موانع مقیاس پذیری بیت کوین
ویتالیک بوترین خالق رمز ارز اتریوم عقیده داره که هیچ شبکه ای نمی تونه همزمان هر سه ویژگی امنیت، سرعت بالا و تمرکز زدایی رو داشته باشه. برای مثال ارز دیجیتال ریپل، با تعداد تراکنش 1500 در ثانیه، برای رسیدن به این سرعت تمرکز زدایی رو در دستور کار خودش قرار نداده. تقریباً تمام رمزارز هایی که مبتنی بر گواه اثبات کار (POW) هستن؛ همانند بیت کوین، مقیاس پذیری رو فدای ویژگی هایی مثل عدم تمرکز و امنیت کردن. به همین خاطر هستش که شبکه بیت کوین و پلتفرم های مشابه معمولا سرعت مناسبی ارائه نمی دهند. در مقابل شبکه هایی که از الگوریتم اثبات سهام (POS) استفاده می کنن کمتر به ویژگی هایی مثل امنیت و تمرکز زدایی توجه دارن و عموما از سرعت بالاتری در تراکنش ها برخوردار هستن.
شبکه لایتنینگ بیت کوین یک راهکار برای افزایش مقیاس پذیری بیت کوین
برای افزایش مقیاس پذیری شبکه بیت کوین راه حل های زیادی ارائه دادن که یکی از مطرح ترین اونا استفاده از بستر شبکه لایتنینگ هستش. برای افزایش مقیاس پذیری بیت کوین و کلا هر بلاکچین دیگه میشه از راه حل های لایه دوم (Layer – Two Solutions) استفاده کرد. در روش های لایه دوم نیازی نیست که اطلاعات همه تراکنش ها روی بلاکچین اصلی ذخیره بشه و می تونیم یک شبکه کمکی تحت عنوان لایه دوم بهش اختصاص بدیم. شبکه لایتنیگ بیت کوین یکی از این راه حل های لایه دوم هستش که برای شبکه بیت کوین توسعه پیدا کرده تا بلکه بتونه بخشی از بار تراکنش های شبکه بیت کوین رو به دوش بکشه.
شبکه لایتنینگ بیت کوین و همچنین کیف پول های پشتیبانی کننده شبکه لایتنینگ، یک سری کانال های پرداختی روی شبکه اصلی ایجاد میکنن که می تونن مثل یک پل دو طبقه بخشی از ترافیک شبکه اصلی را برعهده بگیرن (نحوه کار شبکه لایتنیگ به شکل تصویری در ویدیو نشون داده میشه). به کمک این شبکه، بلاکچین بیت کوین قدرت بیشتری برای پردازش تراکنش ها خواهد داشت. کاربران با کمک کیف پول های پشتیبانی کننده لایتنینگ با ایجاد کانال پرداختی بین همدیگه و واریز مقدار مشخصی بیت کوین به کانال ها، می تونن هر تعداد تراکنش که بخوان به شکل همتا به همتا (peer to peer)، سریع و بسیار ارزان انجام بدن. برای استفاده از امکانات لایتنینگ حتما باید از کیف پول هایی استفاده کنید که از این شبکه پشتیبانی می کنن. در این آموزش ما کیف پول Phoenix رو معرفی می کنیم و آموزش کامل افتتاح حساب و کار کردن با اون رو می تونید در ویدیو آموزشی لایتنینگ مشاهده کنید.
کیف پول لایتنینگ Phoenix
در مورد کیف پول لایتنینگ Phoenix در ویدیو آموزشی شبکه لایتنینگ بیت کوین مفصلا توضیح داده شده و در این قسمت یک معرفی اجمالی از این کیف پول لایتنینگ بیت کوین خواهیم داشت. فونیکس کیف پول رسمی شبکه لایتنینگ هستش که فقط برای اندروید توسعه پیدا کرده و نسخه IOS اون در دست طراحی هستش. با استفاده از این کیف پول دیگه نیازی به اتصال به بلاکچین اصلی بیت کوین نبوده و این کیف پول خودش به طور خودکار فرآیند اتصال به شبکه لایتنینگ و انتقال ها در بستر این شبکه رو انجام میده. این کیف پول توسط شرکت ACINQ توسعه پیدا کرده و کلید های عمومی و خصوصی کاربر رو بر روی سخت افزار فیزیکی موبایل ذخیره می کنه و از همین رو امنیت خوبی داره. همچنین شرکت ارائه دهنده این کیف پول در تلاشه تا رابط کاربری کیف پول رو بهبود ببخشه و اون رو ساده تر کنه تا همه افراد با هر سطح از دانش و مهارت بتونن ازش استفاده کنن. برای مشاهده آموزش کامل نصب و راه اندازی کیف پول لایتنینگ Phoenix ویدویی آموزشی رو کامل ببینید.
سخن پایانی
بیت کوین به عنوان گران ترین و محبوب ترین ارز دیجیتال چند سالیه که با توسعه روند استفاده از رمز ارز ها، از ترافیک شبکه و سرعت پایین تایید تراکنش ها رنج میبره. راهکار های مختلفی توسط کارشناسان بلاکچین برای رفع این محدودیت ها پیشنهاد شده که هر کدوم تا حدودی کارایی از خودشون نشون دادن. در این مقاله روش استفاده از شبکه لایتنینگ به عنوان یک راهکار لایه دوم برای افزایش سرعت تراکنش های بیت کوین توضیح داده شد. شما هم می تونید با استفاده از شبکه لایتنینگ بیت کوین هم تراکنش تون رو سریع تر انجام بدین و هم کارمزد انتقال بیت کوین رو تا حد زیادی کاهش بدید.
-
تعداد دروس : 1
-
پشتیبانی : دارد
-
مدت : 13 دقیقه
-
سطح : پیشرفته
-
نوع : ویدئو
-
پیشنیاز : ندارد
سخن مدرس
6 سال پیش که وارد بازار ارزهای دیجیتال شدم منبع فارسی کاملی برای آموزش ارزهای دیجیتال وجود نداشت. در منابع خارجی نیز منابع جامع کم بود. با مشقت فراوان و با تجاربی که گاه رایگان هم نبود، دانش اندکی اندوخته ام که در این سایت به اشتراک گذاشته ام. امیدوارم با مشاهده مطالب و آموزش های ارزسنج بتوانید در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت نمایید.
نظرات کاربران در مورد شبکه لایتنینگ (Lightning) بیت کوین چیست؟ + ویدیو