پادکست صوتی "فاندینگ ریت چیست؟ ویدیوی آشنایی با Funding Rate"
فاندینگ ریت Funding Rate چیست؟ در این ویدیو و مقاله مرتبط با اون قصد داریم به آشنایی با فاندینگ ریت Funding Rate بپردازیم. فاندینگ ریت یکی از شاخص ها یا معیارهای مهمی هست که معامله گران بازارهای فیوچرز یا همون معاملات آتی باید بهش توجه داشته باشن. در واقع معامله گران معاملات آتی ارز دیجیتال، باید برای بهینه کردن معامله های خودشون به شناسایی معیار فاندینگ ریت به دلیل نقش تاثیر گذار اون بپردازن. این ویدیو رو ببینید و با صفر تا صد فاندینگ ریت آشنایی پیدا کنین. همچنین مطالب مرتبط با این ویدیو رو هم مطالعه کنین تا کامل تر بر این موضوع تسلط پیدا کنین.
در مقاله و ویدیوی فاندینگ ریت چیست؟ ما می خواهیم اطلاعاتی در مورد Funding Rate برای شما ارائه کنیم. همونطور که می دونین امروزه در بازار ارزهای دیجیتال، معامله گران و تحلیلگران از شاخص ها و ابزارهای تکنیکال و فاندامنتال زیادی برای تحلیل تکنیکال استفاده می کنند که هر کدوم از این معیارها یا شاخص ها با توجه به کاربردی که دارن، در زمان و موقعیت مشخصی به کار گرفته میشن و به معامله گران و تحلیلگران کمک می کنند و اون ها رو از وضعیت بازار مطلع می کنند. یکی از این شاخص ها، فاندینگ ریت یا Funding Rate هست. فاندینگ ریت نوعی شاخص پر کاربرد هست که تریدرها رو از میزان تفاوت قیمتی خرید و فروش قیمت تعادلی در قراردادهای فیوچرز مطلع می کنه.
برای معالمه گران و تریدرهای حرفه ای که بیشتر فعالیت اون ها معاملات آتی یا فیوچرز هست، شناخت شاخص های مهم در این قسمت می تونه کمک بزرگی در تصممیم گیری باشه. انجام معامله در بازار نقدی و آتیبه دانش و تجربه کافی نیاز داره ولی با این حال معاملات Future پیچیدگی های زیادی داره که با یه تصمیم اشتباه ممکنه همه سرمایه شما از بین بره. به این ترتیب یکی از موردهایی که در انجام معامله های فیوچرز باید بهش توجه کرد، شناخت شاخص فاندینگ ریت و نحوه استفاده از Funding Rate هست.
امروزه اصطلاحات زیادی در دنیای ارزهای دیجیتال وجود داره و اگه قصد فعالیت در این بازار رو داشته باشین باید تا حد ممکن با این مفاهیم آشنایی داشته باشین. یکی از این مفاهیم، شاخص Funding Rate هست که در یه جمله کوتاه نرخ بودجه به معنای مقدار دارایی هست که افراد به دلیل اختلاف قیمت ایجاد شده در معامله، پرداخت یا به دست میارن. همچنین شاخص فاندینگ ریت نقش مهمی در معامله های فیوچرز داره که در ادامه برای درک بیشتر این مفهوم با ما در این بخش از مجموعه آموزش رایگان ارز دیجیتال اکادمی ارزسنج با ما همراه باشین، چون می خواهیم در مقاله فاندینگ ریت چیست؟ اطلاعاتی در مورد این شاخص برای شما ارائه کنیم.
تفاوت های بین قراردادهای آتی سنتی و بدون تاریخ انقضاء:
بهتره قبل از اینکه به بررسی مفهوم و نحوه استفاده از فاندینگ ریت بپردازیم، تفاوت های بین قراردادهای آتی سنتی و بدون تاریخ انقضاء رو مورد بررسی قرار بدیم. بهتره بدونین که قراردادهای آتی سنتی تاریخ انقضا دارن که یکی از تفاوت های اصلی قراردهای اتی سنتی و بدون تاریخ انقضا هست. همچنین در قراردادهای سنتی زمانی که قراردادها به تاریخ انقضای خودشون که معمولا دوره های یه ماهه و چهار ماهه هست نزدیک میشن، قیمت بازار و قیمت معاملات آتی سنتی به هم نزدیک شده و در اخر با رسیدن به تاریخ مورد نظر، این قراردادهای منقضی میشن. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اینکه معاملات فیوچرز چیست؟ مقاله ما رو مطالعه کنین.
از طرف دیگه، قراردادهای آتی بدون تاریخ انقضایی نیز هم وجود دارن که به صورت دائمی هست. به عبارت دیگه میشه گفت اگه یم تریدر اقدام به باز کردن موقعیت خرید یا فروش بدون تاریخ انقضا کنه، می تونه تا زمانی که لیکوئید نشده، پوزیشن خودش رو باز نگه داره. ولی در این روش از معاملات، برای تعدیل قیمت و نزدیک نگه داتشن قیمت در بین بازار آتی و نقدی، باید سیاستی رو در پیش گرفت که در واقع همون فاندینگ ریت هست. در ادامه این شاخص رو توضیح می دیم تا به این ترتیب بتونین از اطلاعاتی که میشه از اون برداشت کرد، معاملات پرسودتری داشته باشین.
قیمت در معاملات نقدی و معاملات اتی باید همگرایی داشته باشن. این همگرایی در معاملات اتی سنتی با رسیدن به تاریخ انقضا و نزدیک شدن قیمت یه ارز دیجیتال مشخص در هر دو بازار نقدی و اتی ایجاد میشه، ولی در معاملات اتی بدون تاریخ انقضا به دلیل دائمی بودن قراردادها، نرخی تعیین شده و افرادی که معاملات باز داشته باشن، با توجه به شرایط بازار باید در زمان های مشخص، به بقیه معامله گران مبلغی در پرداخت کنند. به این نرخ فاندینگ ریت یا نرخ تامین ملی گفته میشه که در ادامه به بررسی کامل این مفهوم می پردازیم.
فاندینگ ریت چیست؟
در پاسخ به سوال فاندینگ ریت چیست؟ می تونیم این جواب رو بدیم که فاندینگ ریت یکی از شاخص ها یا معیارهای مهمی هست که معامله گران بازارهای فیوچرز یا همون معاملات آتی باید بهش توجه داشته باشن. در واقع معامله گران معاملات آتی ارز دیجیتال، باید برای بهینه کردن معامله های خودشون به شناسایی معیار فاندینگ ریت به دلیل نقش تاثیر گذار اون بپردازن. همچنین شاخص Funding rate مثل شاخص ترس و طمع در مواقع خاص بسیار مورد توجه قرار می گیره. این شاخص به پرداخت های دوره ای بین تریدرها گفته میشه که به کمک اون ها میشه قیمت قراردادهای آتی دائمی رو به قیمت شاخص نزدیک کرد.
اگه بخواهیم به زبان ساده تعرفی از فاندینگ ریت بکنیم، می تونیم بگیم که شاخص Funding Rate شاخصی هست که فاصله دو بازار فیوچرز دائمی و نقدی رو تعیین می کنه و باعث میشه تا به طور مستقیم به میزان نرخ مبلغی به تریدر پرداخت و یا از اون گرفته بشه. همچنین شاخص Funding Rate معمولا در طول روز محسابه میشه و با توجه به شرایط بازار هر چند ساعت تغییر می کنه. علاوه بر این، نرخ تامین مالی در نظام های مالی مثل بازار کریپتوکارنسی از واگرایی مستمر قیمت بین بازارهای Future دائمی و نقدی جاوگیری می کنه.
در واقع فاندینگ ریت برای هر شخصی می تونه متفاوت عمل کنه، به این صورت که کاربران در قراردادهای آتی و دائمی پوزیشن های خرید یا فروش متفاوت باز می کنن و بر اساس اختلاف قیمت یه ارز دیجیتال در بازار فیوچرز و نقدی، پولی رو به عنوان فاندینگ ریت پرداخت می کنند. البته بعضی وقت ها هم متناسب با شرایط ممکنه کاربرانی پولی رو از Funding Rate به دست بیارن. همچنین برای مشاهده نرخ فاندینگ ریت می تونین وارد سایت بایننس بشین و نرخ Funding rate رو مشاهده کنین.
Funding Rate چه نقشی در قراردادهای آتی دارد؟
در این قسمت از مقاله Funding Rate چیست؟ به بررسی نقش فاندینگ ریت در قراردادهای اتی یا فیوچرز می پردازیم. همونطور که می دونیندر قراردادهای اتی یا فیوچرز سنتی، تاریخ انقضا وجود داره و بعد از زمان، قرارداد منقضی شده و تسویه میشه، درست برخلاف قراردادهای دائمی که تاریخ انقضا و سر رسید ندارن و معامله گران می تونن بدون توجه به زمان، پوزیشن های خودشون رو باز نگه دارن. بنابراین به این دلیل که قراردادهای فیوچرز دائمی بدون تاریخ انقضا هستن، هیچ وقت تسویه نمیشن و صرافی ها به قرایندی برای اطمینان از دور نشدن قیمت یه دارایی مشخص در بازار اتی و بازار نقدی روی اوردن که فاندینگ ریت یا شاخص Funding Rate نامیده میشه.
Funding Rate در واقع پولی برای تریدرهای بازار معاملات قراردادهای اتی دائمی هست که پوزیشن باز دارن و پولی رو به نسبت پوزیشن خود به دست میارن و پرداخت می کنند. همچنین شاخص فاندینگ ریت بر اساس اختلاف قیمت یه دارایی در دو بازار اتی و نقدی محاسبه میشه و یه تریدر ممکنه زمانی مجبور به پرداخت فاندینگ ریت میشه و زمان دیگه، با توجه به شرایط بازار، پولی رو بر اساس شاخص Fundding Rate به دست میاره.
شاخص فاندینگ ریت به معنی شاخص نرخ بودجه هست، ولی در بازار ارزهای دیجیتال استفاده از نرخ بودجه به تعریف درستی از فاندینگ ریت نیست، چون معنی و مفهوم اصلی و درست رو نمی رسونه. همچنین بهتره بدونین که پرداخت یا دریافت نرخ فاندینگ ریت در بازه های زمانی مشخص انجام میشه، برای مثال در صرافی باینننس معامله گرانی که معاملات باز از نوع بدون تاریخ انقضا دارن، هر 8 ساعت یعنی 3 بار در طول روز، فاندینگ ریت رو پرداخت یا به دست میارن. همچنین میزان این نرخ در صرافی باینننس 3 درصد هست که 3 بار در طول روز محسابه و انجام میشه.
نحوه محاسبه Funding Rate:
در این قسمت از مقاله Funding rate چیست؟ به بررسی نحوه محاسبه فاندینگ ریت یا نرخ تامین مالی می پردازیم. فاندینگ ریت رو به صورت درصدی نشون میدن و با توجه به شرایط معامله های در بازار رمز ارزها معمولا در طول روز، چندبار محسابه میشه که در ادامه دو روش محاسبه Funding Rate رو برای شما توضیح می دیم.
نرخ بهره(Interest Rate)
همونطور که تو ویدیو هم گفتیم، قراردادهایی که در صرافی های رمز ارزها بسته میشه، دا واحد ارزی دارن که یکیش واحد ارزی پایه مثل بیت کوین و واحد ارزی موسوم به کوت مثل دلار. همچنین فاندینگ ریت از نرخ بهره بین این دور واحد ارزی پیروی می کنه. در بخش معاملات فیوچرز صرافی بایننس، نرخ بهره در هر شبانه روز به طور ثابت 0.03 درصد هست و چون فاندینگ ریت هر هشت ساعت محاسبه میشه، در هر دوره 8 ساعته نرخ بهره برابر با 0.01 درصد هست، به غیر از جفت ارزهای LinkUSDT، BNBUSDT و LTCUSDT که نرخ بهره اون ها برابر با صفر هست.
پرمیوم(Permium)
پرمویم نیز معیاری هست که بر اساس اختلاف قیمت بین بازار فیوچرز و قیمت مارکت یا اسپات محاسبه میشه. همچنین قیمت مارکت معیار محاسبه قیمت برای سود و زیان و نقدشوندگی معامله هست. در زمان نوسانی و بی ثبات بودن بازار، قیمت بین بازار فیوچرز و اسپات نیز متفاوت میشه و در چنین شرایطی، با بالا رفتن اختلاف قیمت بین این دو بازار، نرخ پرمیوم نیز افزایش پیدا می کنه و برعکس اون هم در زمان ثبات بازار اتفاق می افته. به عبارت دیگه هر وقت نوسان های بازار بیشتر باشه و قیمت بازار فیوچرز و بازار نقدشوندگی متفاوت باشه، نرخ پرمیوم هم افزایش پیدا می کنه.
فاندینگ ریت مثبت و منفی:
همونطور که تو ویدویو هم گفتیم، ما دو نوع فاندینگ ریت داریم که یکیش Funding Rate مثبت هست و اون یکی Funding Rate منفی که در ادامه هر مدوم از این ها رو برای شما توضیح می دیم.
فاندینگ ریت مثبت(Positive)
فانیدگ ریت مثبت یا Positive یعنی اینکه بسیاری از معامله گران در شرایط گاوی قرار دارن و به این ترتیب، تریدرهایی که در موقعیت های لانگ قرار دارن به اون هایی که در موقعیت های شورت، قرار دارن و بودجه یا مبالغ رو پرداخت می کنند. همچنین بهتره بدونین که اگه ارزش ارزهای معامله شده در قرارداد آتی بیشتر از قیمت اسپات باشه، شاخص فاندینگ ریت مثبت میشه. در این صورت، معامله گری که پوزیشن لانگ گرفته، باید مبلغ حساب شده شاخص Funding Rate رو به فروشنده پرداخت کنه.
فاندینگ ریت منفی(Negative)
در مقابل معیار فاندینگ ریت منفی هم وجود دارن که نشون دهنده این هست که اکثر معامله گران خرسی هستن و تریدرهایی که در موقعیت شورت قرار دارن، به اون هایی که موقعیت لانگ قرار دارن، مبلغ هایی پرداخت می کنند. به عبارتی در صورت کمتر بودن ارزش دارایی های قراردادهای آتی نسبت به قیمت اسپات، شاخص فاندینگ ریت منفی میشه و معامله گرانی که در موقعیت شورت یا فروش قرار دارن، باید نرخ بودجه رو به خریداران پرداخت کنند. بهتره به این نکته هم توجه کنین که Funding Rate به صورت همتا به همتا پرداخت میشه، یعنی دو طرف معامله بدون نیاز به شخص دیگه ای و صرافی ها با یکدیگه ارتباط دارن.
معیار فاندینگ ریت چه تاثیری روی معامله گران دارد؟
یکی از موضوعاتی که در ویدویوی Funding Rate چیست؟ بهش اشاره شده، این هست که معیار فاندینگ ریت چه تاثیری روی معامله گرها داره. نکته قابل توجه برای تریدرها این هست که معیار فاندینگ ریت تحت تاثیر لوریج استفاده ده در پوزیشن قرار می گیره. یعنی اگه یه کاربر پوزیشنی با لوریج 50 باز کنه، فاندینگ ریت او نیز 50 برابر میشه. بنابراین در لوریج های بالا ممکنه سود و زیان ناشی از فاندینگ ریت افزایش پیدا کنه.
به این ترتیب لازمه تا معامله گران به معیار فاندینگ ریت در استراتژی های معاملاتی خود توجه داشته و همواره تغییرات این معیار رو مشاهده کنند. همچنین نرخ تامین مالی به منظور تشویق معامله گرها به باز کردن پوزیشن های خلاف احساسات و روند حاکم بر بازار طراحی شده تا در اخر اختلاف قیمت بین بازار فیوچرز و اسپات به حداقل برسه.
جمع بندی و نتیجه:
ما سعی کردیم در مقاله Funding Rate چیست؟ به بررسی معنی و مفهوم شاخص فاندینگ ریت بپردازیم. همچنین اگه ویدیو رو مشاهده کنین، می تونین از نحوه محاسبه فاندینگ ریت، اطلاعاتی به دست میارین. همونطور که گفتیم، فاندینگ ریت نوعی شاخص پر کاربرد هست که تریدرها رو از میزان تفاوت قیمتی خرید و فروش قیمت تعادلی در قراردادهای فیوچرز مطلع می کنه. همچنین اگه قصد دارین تا بیشتر با نحوه کار فاندینگ ریت آشنا بشین، ویدیوی اموزشی رو مشاهده کنین.
-
تعداد دروس : 1
-
پشتیبانی : دارد
-
مدت : 11 دقیقه
-
سطح : مقدماتی
-
نوع : ویدئو
-
پیشنیاز : ندارد
سخن مدرس
6 سال پیش که وارد بازار ارزهای دیجیتال شدم منبع فارسی کاملی برای آموزش ارزهای دیجیتال وجود نداشت. در منابع خارجی نیز منابع جامع کم بود. با مشقت فراوان و با تجاربی که گاه رایگان هم نبود، دانش اندکی اندوخته ام که در این سایت به اشتراک گذاشته ام. امیدوارم با مشاهده مطالب و آموزش های ارزسنج بتوانید در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت نمایید.
نظرات کاربران در مورد فاندینگ ریت چیست؟ ویدیوی آشنایی با Funding Rate