پادکست صوتی "لایه دوم اتریوم چیست؟به همراه ویدیوی آموزشی"
لایه دوم اتریوم چیست؟ و چه کاربری دارد؟ ایا لایه دوم اتریوم به کاهش کارمزدهای این شبکه کمک خواهد کرد؟ این ویدئو قرار است صفر تا صد لایه دوم اتریوم را به شما یاد داده و راه کارهایی که برای لایه دوم اتریوم ارائه شده اند را به شما یاد دهد. همچنین مطالب مرتبط با ویدئوی لایه دوم اتریوم چیست؟ را در ادامه ذکر کرده ایم که صفر تا صد این موضوع را بطور کامل یاد بگیرید. ویدئو را تا انتها ببینید و مطالب مرتبط با ان را در ادامه مطالعه نمایید تا بطور کامل با این موضوع آشنایی پیدا کنید.
راه حل لایه دوم اتریوم چیست ؟ موضوع این مقاله، پاسخگویی به این پرسش خواهد بود. اتریوم در دنیای ارز های دیجیتال دومین رمز ارز محبوب و مطرح هستش و بهش ملکه ارز های دیجیتال میگن. همچنین شبکه بلاکچین اتریوم (ERC - 20) پرطرفدار ترین شبکه بلاکچینی برای پیاده سازی پروژه های رمز ارزی هستش. اتریوم به عنوان دومین ارز بزرگ در دنیای کریپتو، از مشکلات عدیده ای رنج میبره. یکی از این مشکلات بحث مقیاس پذیری این شبکه و حجم تایید تراکنش های اون در واحد زمان هستش.
اتریوم شبکه پر ترافیک و شلوغی داره و سرعت بررسی و تایید تراکنش هاش متناسب با این حجم از درخواست نیست. مشکل مقیاس پذیری اتریوم باعث افزایش نرخ کارمزد های این شبکه هم شده و این امر انتقاد خیلی از طرفداران اتریوم رو بر انگیخته. در این مقاله قصد داریم یکی از راه حل های مطرح شده برای حل مقیاس پذیری بلاکچین اتریوم رو بررسی کنیم. احتمالا در مورد راه حل های لایه دوم برای افزایش مقیاس پذیری اتریوم شنیدین. این جا میخوایم بررسی کنیم که مفهوم لایه دوم اتریوم چیست ؟ بنابراین مقاله لایه دوم اتریوم چیست؟ رو کامل بخونید و ویدیو اون رو هم ببینید و امیدواریم که براتون مفید واقع بشه. در انتها چنان چه سوال یا نظری هم داشته باشین، می تونید در بخش نظرات مطرح کنید.
مفهوم مقیاس پذیری در بلاکچین
یکی از چالش برانگیز ترین مسائل در بلاکچین، مقیاس پذیری یا Scalability هستش. کاربران بلاکچین روز به روز بیشتر میشن و بلاکچین هر روز شلوغ تر میشه ولی آیا این فناوری نوپا، ظرفیت پذیرش این حجم از کاربر و پاسخ دهی بهشون در مدت کوتاه رو داره ؟ در این بین در شبکه ارز های معروف و پرطرفدار مثل اتریوم این معضل بیشتر برجسته هستش چرا که این شبکه های ترافیک و شلوغی بیشتری رو تحمل می کنن. به طور کلی مفهوم مقیاس پذیری در بلاکچین یعنی اینکه، یک شبکه بلاکچینی در یک مدت مشخص، چه تعداد از تراکنش کاربران رو می تونه بررسی و تایید کنه.
برای مثال شبکه بیت کوین در یک ثانیه 7 تراکنش رو تایید می کنه یا شبکه ترون در یک ثانیه می تونه 2000 تراکنش رو بررسی و تایید کنه. از همین رو ترون نسبتا مقیاس پذیری بالایی داره ولی بزرگان دنیای کریپتوکارنسی مثل بیت کوین و اتریوم از مشکل مقیاس پذیری پایین رنج میبرن و این مسئله باعث افت سرعت تراکنش ها و افزایش مقدار کارمزد ها شده. در ادامه راه حل های لایه دوم برای افزایش مقیاس پذیری اتریوم رو بررسی می کنیم و همچنین در ویدیو اول صفحه هم این مفهوم و شیوه های اون براتون شرح داده شده.
راه حل های مقیاس پذیری لایه اول
راه حل های مقیاس پذیری بلاکچین در لایه اول، با تغییر در الگوریتم های اجماع پایه مثل الگوریتم اجماع کار (POW) به الگوریتم اجماع اثبات سهام (POS) و کمک به بهبود پردازش داده ها هستش. چیزی که در اتریوم مد نظر قرار داده شده و ظاهرا در نسخه دوم اتریوم قراره از الگوریتم اجماع اثبات سهام (POS) در شبکه برای تایید تراکنش ها استفاده بشه. از سوی دیگر زنجیره شارد یا شاردینگ (Sharding) هم یکی از راه کار های مقیاس پذیری در لایه اول هستش که پروسه اعتبارسنجی تراکنش ها رو به قطعات کوچک تری با نام شارد تقسیم می کنه.
این فناوری، حجم کار ها رو در سراسر یک شبکه همتا به همتا یا Peer to Peer به صورتی بهینه تر پخش می کنه تا بدین طریق نود های زیاد تری قدرت محاسباتی بیشتری رو برای شبکه فراهم کنن. در واقع همه این مرحله ها باعث میشه تا بلوک ها خیلی سریع تر تکمیل بشن. با همه این وجود، راه حل های لایه اول تنها روش برای افزایش مقیاس پذیری بلاکچین نیستن. راه حل هایی موسوم به راه حل های لایه ۲ برای مقیاس پذیری، اقدام به ایجاد یک پروتکل اضافی می کنن که روی بلاکچین هایی مثل اتریوم و بیت کوین ساخته میشن. درحقیقت راهکارهای مقیاسپذیری لایه ۲، بدون دستکاری در هیچکدام از ویژگیهای غیرمتمرکز یا امنیتی پایه که در بلاک چین اصلی وجود دارند، توان عملیاتی شبکه را افزایش میدهند. در توسعه اتریوم 2 بیشتر راه کار های لایه اول برای افزایش مقیاس پذیری اتریوم مد نظر قرار داده شده.
لایه دوم اتریوم چیست ؟
در این قسمت قصد داریم در مورد لایه دوم در بلاکچین و خصوصا لایه دوم اتریوم صحبت کنیم. لایه دوم به ساز و کاری با پروتکل ثانویه گفته میشه که روی بلاکچین اصلی قرار میگیره و هدفش حل مشکل سرعت پایین تراکنش ها و مقیاس پذیری هستش. اخیرا بلاکچین هایی مثل اتریوم به دلیل ارائه بستری مناسب برای قرار داد های هوشمند (Smart Contracts) محبوبیت زیادی بین کاربران پیدا کردن. این امر سبب ترافیک بالا و شلوغی شبکه بلاکچین اتریوم شده و باعث شده تا سرعت بررسی و تایید تراکنش ها افت داشته باشه و همچنین نرخ کارمزد های تراکنش بالا بره.
در مقاطعی از سال 2021 شاهد بودیم که حتی کارمزد های شبکه اتریوم به 80 دلار هم رسید. در نتیجه این اتفاقات و انتقاد کاربران توسعه دهندگان اتریوم به فکر پیاده کردن یک راه حل لایه دوم شدن. در اصل توسعه دهندگان اتریوم به دنبال این مسئله بودن تا بهکمک پروتکل لایه دوم، تراکنش ها رو با سرعتی بسیار بالا در فضایی دور از لایه اصلی بلاکچین پردازش کنن. در ادامه در مورد معروف ترین ساز و کار های لایه دوم اتریوم صحبت خواهیم کرد.
راه حل های لایه دوم اتریوم
پیش تر در مورد اینکه لایه دوم اتریوم چیست صحبت کردیم و در مورد لزوم افزایش مقیاس پذیری شبکه بلاکچین اتریوم صحبت کردیم. در این قسمت در مورد انواع راه حل های لایه دوم اتریوم صحبت می کنیم. همچنین بهتره دوباره یادآوری کنم که راه حل های لایه دوم اتریوم در ویدیو آموزشی که در اول صفحه بارگذاری شده، توضیح داده شده.
• پلاسما (Plasma) : ایده اصلی اتریوم پلاسما ایجاد ساز و کاری از زنجیره های جانبی هست که تا حد ممکن با مصرف منابع کمتر با زنجیره اصلی ارتباط و تعامل داشته باشن. چنین مکانیزمی برای عمل کردن به عنوان درخت بلاکچین طراحی میشه تا به صورت سلسله مراتبی طوری سازمان دهی بشه که زنجیره های کوچکتر زیاد تری بتونن بر بستر زنجیره اصلی ایجاد بشن. به این زنجیره های کوچکتر زنجیره های پلاسما یا زنجیره های فرزند (Child chain) هم میگن.
• رول آپ خوشبینانه (Optimistic Rollup) : رولآپ های خوشبینانه روی لایه اصلی یا اول اتریوم اجرا میشن تا امکان اجرای تعداد زیادی از قرارداد های هوشمند بدون نیاز به بارگذاری اونا روی شبکه فراهم بشه. این رولآپ ها همچنین از همان سطوح امنیتی زنجیره اصلی اتریوم برخوردارن. به طور کلی رولآپ های خوشبینانه می تونن قرارداد های هوشمند (Smart contract) رو به روشی مشابه با بلاکچین قرارداد های هوشمند پشتیبانی کنن.
• رول آپ های زد کی (ZK Rollup) : رولآپ های زد کی تراکنش های خارج از زنجیرهای (Off-chain) رو دسته بندی می کنن و یک سند رمزنگاری شده بهنام اسنارک (SNARK) برای اون تشکیل میدن. در اصل برخلاف رولآپ های خوشبینانه که هیچ گونه محاسباتی برای امنیت تراکنش ها انجام نمیدن و از پروتکل های امنیتی زنجیره اصلی استفاده می کنن، رولآپ های زد کی محاسبات برون زنجیرها ی خاص خودشون رو دارن و سند اعتبار حاصل شده از این محاسبات رو به زنجیره لایه اول می فرستن.
• زد کی سینک (ZKsync) : ZKsync توسط فناوری رولآپ زد کی، یک پروتکل بدون نیاز به اعتماد برای پرداخت های مقیاس پذیر و کم هزینه تر اتریوم ارائه می کنه. به علاوه، این پروتکل به کیف پول های ارز دیجیتال و پلتفرم های دیفای کمک می کنه تا مقیاس پذیری مشابه با Pay Pal داشته باشن.
• هارمونی (Harmony) : از جمله سایر پروژه های لایه دوم اتریوم که از رول آپ های زد کی بهره می برنن می تونیم هارمونی رو نام ببریم که با ادغام خصوصیات رولآپ های خوشبینانه و زد کی، امکانات خوب و کاربردی رو ارائه می کنه. توجه داشته باشید که هارمونی با تکیه بر فناوری بلاکچین اثبات سهامی که اون رو به وسیله قرارداد های هوشمند به اتریوم متصل می کنه، تعامل پذیری بسیار بالا و همچنین کارمزد بسیار کمی رو ارائه میده.
• آربیتروم (Arbitrum) : آربیتروم هم یک راه حل لایه دوم اتریوم هستش که در جهت افزایش مقیاس پذیری و همچنین سرعت پردازش قرار داد های هوشمند. این پلتفرم طوری طراحی شده است که به توسعه دهندگان اجازه میده تا به آسانی قرارداد های هوشمند رو در ماشین مجازی اتریوم (EVM) و همچنین تراکنش ها رو روی لایه دوم اجرا کنن ضمن این که از امنیت عالی لایه اول هم بهره مند هستن.
• ولیدیوم (Validium) : ولیدیوم هم مثل رولآپ های زد کی از سند اعتبار استفاده می کنه، اما اطلاعات رو در لایه اول ذخیره نمی کنه. این ویژگی ولیدیوم، مقیاس پذیری رو تا ده هزار تراکنش در ثانیه برای هر زنجیره ولیدیوم فراهم میکنه. به علاوه ولیدیوم این قابلیت رو داره که تراکنش ها رو موازی با هم پردازش کنه و این هم یکی دیگه از دلایل افزایش مقیاس پذیری در ولیدیوم هستش.
سخن پایانی
شبکه بلاکچین اتریوم به عنوان یک پلتفرم محبوب و پرطرفدار بین توسعه دهندگان به خصوص توسعه دهندگان قرار داد های هوشمند و حوزه دیفای هستش. استفاده از لایه دوم در اتریوم یکی از این راه کار ها هستش. لایه دوم ساز و کار هایی رو فراهم می کنه که بررسی و تایید تراکنش ها علاوه بر بلاکچین اصلی، در یک رنجیره جانبی دیگه هم انجام بگیره. حتی در اتریوم 2 هم که داره روش کار میشه، شاهد این هستیم که به مقوله مقیاس پذیری توجه زیادی شده. کلا پیش بینی میشه چنان چه مشکل مقیاس پذیری اتریوم حل بشه. این شبکه بسیار رشد می کنه و محبوبیتش جهش پیدا می کنه. امیدوارم مقاله لایه دوم اتریوم چیست؟ براتون مفید بوده باشه و ویدیو این مقاله رو هم حتما ببینید و اگر نظری یا سوالی در این مورد هم داشتین، در بخش نظرات به اشتراک بذارید و کارشناسان آموزشی ما بررسی می کنن و پاسخ میدن حتما. ارز سنج با ارائه اموزشات تخصصی در زمینه آموزش ارز دیجیتال در کنار شماست. اگر علاقه به ترید در بازار ارزهای دیجیتال دارید، ارزسنج اکانت پریمیوم وب سایت تریدینگ ویو رو بطور رایگان در اختیار شما قرار داده و می تونید با ثبت نام در ارزسنج از این قابلیت برای ترید های خود استفاده نمایید همچنین همیار تریدر ارزسنج بهترین نقاط خرید و فروش ارز دیجیتال را بطور اتوماتیک به شما ارئه میده و اگه اطلاعات تخصصی در این بازار ندارین این ربات بهترین کمک برای کسب سود شما در این بازار خواهد بود.
-
تعداد دروس : 1
-
پشتیبانی : دارد
-
مدت : 14 دقیقه
-
سطح : پیشرفته
-
نوع : ویدئو
-
پیشنیاز : ندارد
سخن مدرس
6 سال پیش که وارد بازار ارزهای دیجیتال شدم منبع فارسی کاملی برای آموزش ارزهای دیجیتال وجود نداشت. در منابع خارجی نیز منابع جامع کم بود. با مشقت فراوان و با تجاربی که گاه رایگان هم نبود، دانش اندکی اندوخته ام که در این سایت به اشتراک گذاشته ام. امیدوارم با مشاهده مطالب و آموزش های ارزسنج بتوانید در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت نمایید.
نظرات کاربران در مورد لایه دوم اتریوم چیست؟به همراه ویدیوی آموزشی