پادکست صوتی "توکن سوزی چیست؟ (دلایل توکن سوزی در ارز های دیجیتال با ویدیو)"
توکن سوزی چیست؟ دلایل توکن سوزی در ارز های دیجیتال چیست؟ در اصل اگر بخواهیم دقیق تر به این موضوع نگاه کنیم؛ باید بگیم که توکن سوزی یک استراتژی از طرف خالقان ارزهای دیجیتال هستش که با این کار با از بین بردن تعدادی از رمز ارزها باعث حفظ ارزش یا بالا رفتن ارزش توکن های باقی مانده می شوند. از معروف ترین ارزهای دیجیتال که توکن سوزی دارند می توان به ارز بایننس کوین اشاره کرد. این ویدئو را تا انتها ببینید و با مفهوم توکن سوزی چیست؟ بطور کامل آشنا بشید. همچنین مطالب مرتبط با ویدئوی توکن سوزی چیست؟ هم در ادامه برای شما ذکر شده اند.
توکن سوزی چیست؟ مطلبی هستش که در ادامه به اون اشاره خواهیم کرد. در دنیای ارز های دیجیتال اصطلاحات و مفاهیم زیادی داریم، شاید تابحال اسم توکن سوزی به گوشتون خورده باشه و سوال بشه براتون که توکن سوزی چیست و دلایل توکن سوزی چیه. در این مقاله موضوع بحث ما همین موارد هستش و مفاهیم و دلایل توکن سوزی رو بررسی خواهیم کرد. مفهوم توکن سوزی که یک مکانیزم مهم برای مدیریت ارزش در دنیای ارز های دیجیتال هستش، موضوع این مقاله می باشد و بعد از مطالعه این مقاله، متوجه خواهید شد که توکن سوزی چیست و همچنین دلایل توکن سوزی چیه. در کنار این مقاله، ویدیو آموزش ارز دیجیتال با همین مضمون هم از طرف تیم تولید محتوای ویدیویی آکادمی هم تهیه شده که توصیه داریم برای جزییات بیشتر و درک مفاهیم به شکل گرافیکی حتما تماشا کنید.
توکن سوزی چیست؟
خب می رسیم به اصل مطلب و این که توکن سوزی چیست. شاید در ابتدا با توجه به لفظ سوزاندن، این مفهوم به ذهن متواتر بشه که یک چیز رو می ریزیم تو کوره و می سوزونیم و از بین میره ولی در واقع این طور نیست و این اصطلاع یک مفهوم انتزاعی هستش. ارز های دیجیتال ماهیت فیزیکی ندارن که بشه سوزوند و از بین بردشون. همونطور که رمز ارز ها دیجیتالی متولد میشن، به شکل دیجیتالی هم میشه از بین برد شون. پس منظور از توکن سوزی در واقع یعنی حذف کد های نرم افزاری توکن ها در بلاکچین می باشد. توکن سوزی عملی هست که معمولا توسط شرکت های توسعه دهنده توکن برای جلوگیری از افت ارزش و بالا بردن ارزش یک رمز ارز انجام می گیره.
انواع روش های توکن سوزی
شاید برای شما این سوال پیش اومده باشه که به چه روش هایی توکن سوزی انجام میشه؟ در ادامه انواع روش های توکن سوزی رو برای شما بطور کامل توضیح خواهیم داد که این عمل معمولا به سه روش انجام میشه که در ادامه می بینیم.
1. تیم توسعه دهنده توکن، بخشی از توکن های موجود در بازار رو می خره و به آدرسی متروک و دور از دسترس ارسال می کنه. این عمل شبیه به باز خرید سهام توسط شرکت هایی مثل اپل یا مایکروسافت در بازار بورس می باشد که برای حفظ ارزش سهام خودشون انجام میدن و بر این اساس شرکت از سود و درآمد خودش، سهام یا رمز ارز ها رو از بازار جمع می کنه و می خره.
2. هزینه ای رو به عنوان هزینه تراکنش در نظرگرفته و هزینه دریافتی رو از گردش خارج می کنن.
3. بهره گیری از الگوریتم اثبات سوخت (Proof of Burn) که براساس سوزاندن توکن به اعضای شبکه پاداش استخراج میده. البته پروژه های معدودی از این الگوریتم استفاده می کنن.
الگوریتم اثبات سوخت (POB) چیست؟
الگوریتم اثبات سوخت یا Proof of Burn شباهت زیادی به الگوریتم اثبات کار یا Proof of work داره، منتهی مزیتی که نسبت به الگوریتم اثبات کار داره، در کاهش مصرف انرژی هستش. چرا که تایید بلاک ها در الگوریتم اثبات سوخت، نیازی به استفاده از ماینر هایی که مصرف برق بالایی دارن و برای محیط زیست هم مضر هستن، نداره. در این الگوریتم با سوزاندن کوین ها هستش که پروسه استخراج انجام میشه و کسانی پاداش استخراج می گیرن که در توکن سوزی شرکت داشته باشن. از مزایایی که این الگوریتم داره، اینه که از حمله 51 درصدی جلوگیری می کنه. برای برنامه ریزی یک حمله 51 درصدی باید توانایی مدیریت 51 درصد از ماینر های مجازی رو داشت. اما این روش یک ایراد جدی داره و اونم اینه که هزینه زیادی داره، چرا که که قدرت ریگ استخراج به تدریج پایین میاد و فرد یا گروه مهاجم 51 درصدی، مجبوره تعداد زیادی کوین بسوزونه، که این کار اصلا توجیه اقتصادی نداره.
دلایل توکن سوزی
دلایل توکن سوزی چندین مورد می تونه باشه. مهم ترین دلیل از دور خارج کردن توکن همونطور که گفتیم ارزش افزوده و افزایش ارزش توکن های باقی مانده هستش. برای مثال در مورد ارز دیجیتال استلار، این شرکت با سوزاندن 55 میلیارد توکن استلار در سال 2019، ارزش این توکن رو افزایش داد و ارزش توکن استلار در اون زمان 25 درصد رشد کرد. با یک دید کلی توکن سوزی رو می تونیم یک هدیه به سرمایه گذاران بلند مدت بدونیم. برای نمونه اگه پروژه Z توکن سوزی انجام بده، موجودی توکن کاهش پیدا می کنه و در نتیجه ارزش توکن بالا تر میره. ارزش رمز ارز ها هم مثل سایر دارایی ها بر اساس میزان عرضه و تقاضا تعیین میشه و درصورت کاهش عرضه، مسلما افزایش قیمت خواهیم داشت، مگر این که عامل غیر مترقبه ای باعث کاهش قیمت بشه. در مواقعی شرکت ها برای امنیت خاطر سرمایه گذاران توکن سوزی می کنن. در این صورت در دروان عرضه اولیه توکن یا کوین، فرایند توکن سوزی انجام میگیره. چون در عرضه اولیه، توکن های زیادی توزیع میشه، احتمال داره که افزایش عرضه باعث از بین رفتن تعادل و تناسب بین عرضه و تقاضا بشه و در نهایت باعث سقوط ارزش کوین یا توکن مذکور بشه. توکن سوزی این ریسک رو کاهش میده.
مفهوم عرضه و تقاضا چیست؟
مفهوم عرضه و تقاضا یکی از مفاهیم بنیادی و تعیین کننده در اقتصاد هستش. خیلی از افراد به شکل سنتی با مفهوم عرضه و تقاضا آشنا هستن. به طور کلی، اصلی ترین فاکتور برای تعیین قیمت در هر بازاری، میزان عرضه و تقاضا هستش. زمانی که عرضه برای یک دارایی افزایش پیدا کنه، قاعدتا افت قیمت رو شاهد خواهیم بود و در مقابل چنان چه تقاضا برای یک دارایی بالا بره، یعنی افراد زیادی تمایل به خرید نشون بدن، در اون صورت افزایش قیمت در پی خواهد بود. اصطلاح بازار سازی در اقتصاد به همین امر دلالت داره. بازار ساز وظیفه داره با مدیریت عرضه و تقاضا، قیمت ها رو مدیریت کنه و تناسبی بین شون برقرار کنه. در ادامه مقاله خواهیم دید که در بازار ارز های دیجیتال هم چنین بازار سازی داریم و بدین شکل توسعه دهندگان ارز دیجیتال، سعی در ایجاد توازن در عرضه و تقاضا و در نتیجه حفظ ارزش رمز ارز خودشون در بلند مدت رو دارن. صاحبان یک دارایی در مقاطعی که میبینن قیمت ها بیش از حد نزول کرده، اقدام به کاهش عرضه و جمع آوری از بازار می کنن تا با توجه به رابطه کاهش عرضه و افزایش قیمت، ارزش اون دارایی مشخص که می تونه یک کالای خاص، ارز دیجیتال، سهام، ارز و ... باشه رو حفظ کنن.
یکی از مکانیزم های کاهش عرضه در دنیای ارز های دیجیتال که توسط بیت کوین هم انجام میشه، هاوینگ هستش. در هاوینگ بیت کوین (برای اطلاعات بیشتر در این مورد مقاله هاوینگ بیت کوین چیست؟ ما را مطالعه نمایید) که در هر 210 هزار بلاک و حدودا 4 سال یک بار رخ میده، پاداش استخراج ماینر ها نصف میشه و بعد از سه هاوینگی که داشتیم در این سالیان گذشته، همواره قیمت بیت کوین بعد از هر هاوینگ با رشد چشمگیر مواجه بوده. در هر هاوینگ پاداش استخراج به نصف مقدار فعلی کاهش پیدا می کنه. برای مثال هاوینگ بعدی بیت کوین که در سال 2024 خواهد بود، باعث میشه تا پاداش استخراج کنونی نصف بشه. مکانیزم بعدی کاهش عرضه که بیشتر هم مورد استفاده قرار می گیره؛ توکن سازی نام داره که در ادامه بهش خواهیم پرداخت.
ارزهای دیجیتال که توکن سوزی دارند؟
در این قسمت چند نمونه از ارزهای دیجیتال که توکن سوزی دارند رو با هم بررسی می کنیم که از ساز و کار های توکن سوزی چند وقت یک بار برای حفظ ارزش ارز دیجیتال خودشون استفاده می کنن.
ارز دیجیتال بایننس کوین (BNB)
بایننس کوین با نماد BNB یکی از ارزشمند ترین ارز های دیجیتال در بازار هستش که متعلق به شرکت و صرافی بزرگ بایننس می باشد. معروف ترین رمز ارزی که از ساز و کار توکن سوزی برای حفظ ارزش توکن خودش استفاده می کنه، همین بایننس کوین هستش. بایننس تقریبا هر سه ماه یک بار این کار رو انجام میده و با بخشی از سود کسب کرده خودش، مقدار بایننس کوین میخره و اونا رو از دور خارج می کنه. آخرین توکن سوزی بایننس کوین در جولای 2021 بود که شرکت بایننس به مقدار 1 میلیون و 296 هزار واحد بایننس کوین به ارزش 400 میلیون دلار خریداری و از دور خارج کرد.
ارز دیجیتال ریپل (XRP)
ریپل از دیگر ارز های معروف و مطرح بازار هستش که جز ده ارز دیجیتال بازار قرار می گیره. ریپل هزینه تراکنش های توکن ها رو به جایی پرداخت نمی کنه و اونا رو نابود می کنه. از همین رو با گذر زمان به صورت تدریجی توکن های در گردش کاهش پیدا می کنه و قیمت ها ثبات خواهند داشت.
ارز دیجیتال استلار (XLM)
استلار با نماد XLM ارز دیجیتال نسبتا معروفی هستش که ساز و کار های توکن سوزی رو اجرا می کنه. این رمز ارز رکورد دار بزرگ ترین توکن سوزی تاریخ ارز های دیجیتال، با توکن سوزی خودش در سال 2019 هستش. به گزارش کوین تلگراف، استلار در سال 2019، 55 میلیون واحد توکن رو برای افزایش قیمت XLM سوزوند. این حجم از توکن ها در اون سال حدود 4.7 میلیارد دلار ارزش داشت.
ارز دیجیتال ساتوژی (Satozhi)
ساتوژی که اسمش از خالق ناشناس بیتکوین، ساتوشی ناکاموتو، اقتباس شده به عنوان اولین پروژه مبتنی بر پروتکل اثبات سوخت (Proof of burn) روی بلاکچین بایننس راه اندازی شد. توکن این پروژه یعنی ساتوز دقیقا مثل بیتکوین به 21 میلیون واحد توکن محدود شده و در حال حاضر فقط 10 میلیون واحد ساتوز از این تعداد در گردش می باشد. یعنی حدود 50 درصد از توکن ها با استفاده از الگوریتم اثبات سوخت سوزانده شده و از بین رفته. در هر 10 دقیقه، 50 توکن ساتوز خلق میشن و بر اساس سهم تعیین شده ای بین کسانی که در توکن سوزی شرکت دارن، به عنوان پاداش توزیع میشه و این کار بدون ذخالت انسانی و توسط الگوریتم های نرم افزاری در بستر بلاکچین انجام میگیره.
سخن پایانی
در این مقاله و ویدیو آموزشی ضمیمه شده اون در مورد توکن سوزی به عنوان یکی از ساز و کار های مدیریت عرضه و تقاضا جهت حفظ ارزش یک ارز دیجیتال صحبت کردیم. توسعه دهندگان ارز دیجیتال، به ساز و کار های توکن سوزی، عرضه رو کاهش میدن و طبق رابطه قیمت و عرضه، ارزش پروژه خودشون رو در بلند مدت تضمین می کنن. با خوندن این مقاله باید کامل متوجه شده باشین که توکن سوزی چیست و دلایل توکن سوزی چیا هستن. چند مثال هم از رمز ارز های معروف مثل بایننس کوین، ریپل و ... که از توکن سوزی برای حفظ ارزش استفاده می کنن، براتون ارائه کردیم. فراموش نکنید که این مقاله، ویدیو آموزشی هم داره و برای یادگیری بهتر حتما ویدیو ضمیمه شده این مقاله در ابتدای صفحه رو هم تماشا کنید. نظرات تون رو هم می تونید در انتهای صفحه در بخش نظرات با ما به اشتراک بذارید.
-
تعداد دروس : 1
-
پشتیبانی : دارد
-
مدت : 9 دقیقه
-
سطح : مقدماتی
-
نوع : ویدئو
-
پیشنیاز : ندارد
سخن مدرس
6 سال پیش که وارد بازار ارزهای دیجیتال شدم منبع فارسی کاملی برای آموزش ارزهای دیجیتال وجود نداشت. در منابع خارجی نیز منابع جامع کم بود. با مشقت فراوان و با تجاربی که گاه رایگان هم نبود، دانش اندکی اندوخته ام که در این سایت به اشتراک گذاشته ام. امیدوارم با مشاهده مطالب و آموزش های ارزسنج بتوانید در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت نمایید.
نظرات کاربران در مورد توکن سوزی چیست؟ (دلایل توکن سوزی در ارز های دیجیتال با ویدیو)